2009. december 7., hétfő

utobbi hetek

Az utobbi hetek esemenyeinek sora Halaadassal kezdodott. Ez minden ev utolso csutortokjen van itt az USA-ban (pl. Kanadaban oktober kozepen szokott lenni), ami kb az egyik legnagyobb unnepjuk. Ilyenkor lenyegeben osszegyul a csalad, egesz nap sutik a pulykat, meg a hozza valo tradicionalis kajaikat. Tobbet most nem irok rola, mert ha jol emlekszem egy evvel ezelott egyszer mar leirtam. Igy aki kivancsi ra, keresse meg a tavaly novemberi beszamolok kozott a Thanksgiving-et.

Itt New Yorkban, mint a julius 4ei tuzijatekot, a nagy Thanksgiving-es paradet is a Macy's szponzoralja. Ez egy olyan felvonulas, ahol bazi mesehosos (Shrektol kezdve Pokemberen at a japan idiota rajzfilmfigurakig) legballonokkal vonulnak fel a Central park es a Herald Square-i Macy's kozpont kozott. Gondoltam ilyet meg ugysem lattam, igy kimentem csutortok reggel. Nem volt keves ember, mert ha hinni lehet a hireknek, akkor kb 2 millio embert vartak az esemenyre. Az igaz, hogy tenyleg baromi sokan voltak. Oszinten szolva annyira nem hatodtam meg tole, mert az elso egy ket lufi jopofa volt, de aztan mar nem igazan volt erdekes. Valoszinuleg ez is olyan, mint a budapesti tuzijatek. Mikor a tv-bol latod kis gyerekkent, akkor baromira akarsz menni eloben megnezni, de mikor ott vagy sok szazezer ember kozott, akkor tobbet soha.:) Ime nehany kep, de akit jobban erdekel a dolog, csemegezhet a youtube-os anyagokbol itt.




Hat ez Amerika, mondhatnam megint. A felvonulas miatt elozo este leszereltek par lampat, amit a felvonulas utan egybol raktak is vissza. Nem kellett ra varni egy hetet, es lekeriteni a Times Sq felet. Jott par faszi, aztan visszacsavarozta az oszlopokat, majd osszedugdosta a kabeleket. Nem egy nagy was ist das!



A Black Friday-es oruletben iden nem vettem igazan reszt, mert csak ket boltba mentem el, de azert beneztunk a Fifth Avenuera, ahol nem igazan latszott meg hogy valsag van. Annyira tomeg volt, hogy inkabb kimentunk Brooklyn meg nem latott reszet megnezni.
Egy masik seta alkalmaval a kornyekemet jartam be Upper West Side-n es Morningside heights-en. Elso uticel a St. John's katedralis volt, ami a negyedik legnagyobb kereszteny katedralis a vilagos, es azt hiszem a legnagyobb Anglikan templom. Misere azert nem maradtam, de egesz jol nezett ki.


A nem messze levo Columbia egyetem, ami szinten az egyszer mar emlitett Ivy League tagja. Ez annyit jelent, hogy a legregebbi amerikai egyetemek kozott van, baromi hires, es baromi jo(meg draga). A campus-a nem olyan nagy mint a Yale-s vagy Harvad-os, de ez NY, itt nincs annyi hely, viszont egesz jol elkulonol a mellette futo forgalmas Broadway-tol. Az utobbi idoben mar voltam ketszer is eloadason, igy a kultura teren mar egesz jol allok.



Vegul johet regota vart NBA meccsrol a sztori. Most a Phoenix Suns jatszott a Knicks-szel, es nem voltak tul jok az elojelek. A New York-iak meg mindig gyengelkednek, de most vmi folytan ugy osszekaptak magukat, hogy csak na. A jegyeket a kosarligan keresztul vettem, igy lehetosegem volt ket oraval hamarabb bemenni a Gardenbe, es az elso sorbol nezni a bemelegitest. Az uzleti liga gyozteseinek az volt a dija, hogy a meccs elott kozosen fotozkodhattak John Starks-szal. Talan valaki nem emlekezne ra??? Itt egy kis carrier highlights. A remek Jordan-en zsakolassal kb 1:40kor talalkoztok. Azt leszamitva, hogy mi csak masodikok lettunk, en bementem a palyara, es hozzacsapodtam az egyik csapathoz, majd gyorsan csinaltam is egy kozos fotot John-nal.
Egyszer majd ilyen helyrol fogom vegignezni a meccset...

Te figyelj John, ott van az Ekosz, nem akarsz vele egy kozos fotot?

Nana, nem hagyom ki!:)
Tudom en is akkora vagyok mint o, de megsem fogok zsakolni Jordanen, mar csak tiszteletbol sem.
Most nem paholyban ultunk, de azert ez sem volt rossz hely.
A harmadik negyed vegen mar 100 pontnal jartak a fiuk.
Szokasomhoz hiven belinkeltem a meccs rovid osszefoglalojat ide. A vege oriasi 27 pontos NY-i gyozelem lett, es vegre jol jatszottak a fiuk. Rendben volt a jatekuk! Bravo!

A vegere egy sajat videot hagytam, amit a bemelegites alatt csinaltam a palyan setalva. Ujabb alom valora valasa: setalni az MSG parkettjen.


Az elmult hetvegen volt a Lloyds-os karacsonyi party. Nem tudom miert volt ennyire koranra rakva, de ha hivtak, akkor ki nem hagytam volna. Valami puccos szallodaban voltunk a belvarosban, a Waldorf Astoriaval szemben. Igyekeztem megmutatni, hogy mikent mulat a magyar betyar, es hogy otthon nem vizet isznak az emberek. Ennek eredmenyekent, hetfo jottek az elismero mosolyok par kollegatol.:) Azt hiszem respektem lett...

Mostanaban kezdenek jonnek a jobb meghivasok, igy pl. ma egy ebedre mentunk a Mexikoi penzugyminiszterrel . Annyira nem volt szuper mint elore gondoltam, mert a csavo kepes lett volna egy ehes oroszlant is 5 perc alatt alomba ringatni. Kb annyira erdekes volt a beszede, es telerakta szamokkal, meg alig lathato grafikonnal. Marriott ide vagy oda, de hogy egy csirkemellet adtak egy gomboc rizzsel, meg valami tengeri zoldseggel, azert az nem volt annyira funky. Gondoltam, ha mar elkertek a rendesen fizeto vendegektol 300 dolcsit ezert a rendezvenyert, akkor min homart hoznak. Mindegy nekem ingyen volt, igy nem lehet egy szavam sem! Hat roviden ennyi volt az utobbi ket het sztorija.

1 megjegyzés:

akos írta...

semmi újévi jókívánság vagy bejegyzés????? már megint kimarad egy hónap :(