2009. május 21., csütörtök

Cape Cod es Rhode Island


Csak 10-12 fokos volt, bar miota nincs itthon melegviz, egesz jol hozzaszoktam mar:)
Az utazas
Megint sikerult par hetveget egyhuzamban utazassal tolteni. Ahogy egyre kozeledik a koltozes, es a kocsi nelkuli elet, annal inkabb probalok minel tobbfele elmenni. Kicsit el vagyok maradva, mert a mostani beszamolo a ket hettel ezelotti kirandulasrol fog szolni. Azota mar voltam Montrealban is, de az majd egy masik post temaja lesz, es persze a most kovetkezo hetvegen sem fogok Portlandben uldogelni.:)

Az otlet Vikitol jott, hogy menjunk el Rhode Islandre. Viki egy honapja jott a szomszedos New Hampshire-be szinten a HAESF-fel. Nem bantam meg, hogy ra hallgattam, mert mind Cape Cod, mind Rhode Island csodas sziget volt. Jo sokat autoztunk, de megerte a majd 1000 km-et beletenni a kocsiba. Lassan mar olyan leszek mint egy kamionsofor. Csak falom a kilometereket, es megyek mint a meszes ha hetvege van. Szerencsere, lekopogom, eddig jol birja a kis Neon a gyurodest, es meg semmi baja nem volt.:)


Szombat reggel indultunk, es az elso megallo Provincetown volt Cape Cod-on Massachussets allamban. A sziget Bostontol delre van kb 80 km-re, es Provincetown a visszahajlo csucskeben van. Itt egy terkep is, hogy ertsetek mirol beszelek. A szigeten mentunk majd szaz kilometert, mert a vegeben volt eldugva ez a varoska.

http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=provincetown+ma&sll=37.0625,-95.677068&sspn=40.001301,106.875&ie=UTF8&ll=42.053372,-70.186157&spn=1.174688,3.339844&z=9

Maga a varos arrol hires, hogy finoman fogalmazzak, a melegek egyik kedvenc nyaralohelye. Itt vigyazni kell, hogy fogalmaz az ember. Magunk kozott csak Ratyifalvanak neveztuk, nehogy megertse valaki, hogy mirol is beszelunk. Volt ott jopar fura egyen, es tenyleg mindenhol kinn volt a szivarvanyos zaszlo, lattal fura kinezetu embereket az utcan, es a boltok arukeszlete is erre a celkozonsegre volt kihegyezve. A varos a sziget egyik vegen fekszik, szep homokos(nem rohog) strandja van, es jo nagy homokdunek veszik korbe. Amiert elmentunk oda az egy kilato torony volt, ami kb 70-80 meter magas volt, es csodas kilatas nyilt belole. Tudnak elni az ide jaro emberek!! Ime nehany kep a toronybol, es a varosrol.
Provincetown kepekben:





Rovid nezelodes utan folytattuk az utat Rhode Islandre, ami meg jo 300 km-re volt Ratyifalvatol. Newportban egy jo kis hostelben laktunk, ami egy 50 eves hiperaktiv no mukodtetett. Nagyon kedves volt a hazineni, a hely jo olcso volt es a celnak tokeletesen megfelel. Kepzeljetek este meg el is vitt minket egy oras setara a varosban. Mondta, hogy minden vendeggel megcsinalja, es heti 4-5szor vegigjarja ezt az utat. Sokat nem tudtunk nezelodni, mert rohant mint az allat. A kedvenc szofordulatan azota is rohogunk, ami az IS IT COOL OR IS IT COOL volt. Utana persze semmi hatasszunet, hanem egybol daralta tovabb a tortenelmi tudnivalokat, es a nevezetessegeket. Jokat mondott a varosrol, es egy oraba tenyleg belesuritett rengeteg dolgot.
Maga Newport egy arisztokrata udulohely es a gazdag New York-iak ide jarnak, hajozni, meg mulatni az idot. Olyan kisebb kastelyok meg nyaralok vannak a szigeten, hogy csak amultam es bamultam. A legnagyobbakat a XIX. szazad vegen epitettek, de mivel azota bevezettek az szja-t, jott egy ket gazdasagi vilagvalsag, igy egy alapitvany kezebe kerultek es latogathatoak. A hazineninek persze ezekhez is volt kedvezmenyes jegye, igy tole vettunk. Most hosszan irhatnam, hogy melyik haziko milyen volt, de inkabb csak feltoltom a kepeket. Talan jobban ertekelitek ezt.



Mielott eljottem volna melobol penteken a fonok a lelkemre kototte, hogy menjek el egy jo kis clam shack-be, amit legjobban kagylo kifozdenek tudnek forditani. A hely a nagy ettermek kozeleben van, megis ez a legnepszerubb hely, es joparszor megvalasztottak mindenfele dij nyertesenek. Itt a honlapja: http://flosclamshack.net/

Aki erre jar, mindenkeppen terjen be, mert szuper a hely. Olcso, nagy adag, es vegre nem csak hamburgert meg steaket kapsz 15 dollar alatt.:)



Ebed utan indulhattunk vissza, mert messze volt meg Portland New Port-tol. Nagyon jo kis szigetek voltak, es jo volt setalgatni egy kicsit regebbi stilusu varosban. Ez most nem bulis hetvege volt, de nem bantam, mert nagyon jol nezett ki mind a ket sziget. Lehet, ahogy egyre oregszem mar idonkent a kulturalis programokat is tudom ertekelni. Ez lesz a veg...

1 megjegyzés:

akos írta...

most mar igazan johetne a kovetkezo bejegyzes....