2009. június 2., kedd

Ujra Kanadaban



A sorban a Montreal-i utazas kovetkezik. Erre a Memorial weekend-en kerult sor, ami egy harom napos unnep volt. Csak egy kis amerikai nemzetiunnep magyarazat: ez a haborus halottakra emlekezo nap, es mindig majus utolso hetfoje. Engem abbol a szempontbol erdekelt, hogy munkaszuneti nap volt, igy egy penteki szabadnappal egyutt 4 napunk volt egyben. Mar alig vartam, hogy megnezzem Kanadanak ezt a reszet is, mert ahogy sejtettem eleg mas, mint British Columbia es Alberta volt. Az ott eltoltott egy ev utan ugy gondoltam, hogy itt tenyleg ketnyelvu lesz a lakossag, es minden ugyanyugy ki lesz irva ket nyelven, mint ott ahol egyaltalan senki nem beszel franciaul. Hat nem!! A Quebec-i olyan "kedves", es emberszereto nem mint az igazi franciak. Az meg elfogadhato, hogy a kurva buszke francia identitas beleivodott, de legyen mar hajlando megszolalni angolul is, es ne forduljon el, ha angolul beszel hozza vki. Ez nem volt igaz mindenkire, de pl a hostelben voltak olyan recepcios huszonevesek, akik alig beszeltek angolul. Amint ezen a dobbeneten tultettem magam, egesz jol elvoltunk.


Na de volt meg elotte erdekes sztori, igy kezdem az elejerol!Feri atrepult csutortok este Portlandbe, igy masnap reggel mar csak Szabit kellett vhol New Hampshire-ben felvenni. Kb egy 600 km-es ut vart rank, ami lassan mar olyan, mintha a Balcsira ugranek le hetvegen.:) A hataron volt egy kis alakitasom, mert a hataror kollegak szeretnek kerdezoskodni, es atvizsgalni a kocsikat. Erre azert van szukseg, mert Kanadaban 18 ev, mig az USA-ban 21 ev a korhatar az italozashoz. Montreal tele van bulihelyekkel, sztriptizbarokkal, es egyeb bunos helyekkel...Az okos beszolasom annyi volt a hatarornek, hogy a van nalatok alkohol kerdesre a valaszom egy elegans "Not really - nem igazan" volt. Ez meg mi???? Ennyire azert nem szoktam pancser lenni. Szerencsere nem volt egy atomfizikus IQ-javal megaldva, igy megtarthattunk a jo kis palinkamat.:)


Elso hostel-unk az eddigi leggagyibb volt. Mondjuk mit var az ember 22 dollarert. A furdoszoba retkes volt, a recepcios sracok nem igazan tudtak angolul, de csak egy ejszakat kellett kibirnunk. A zuhanyzo kulon erdekesseg volt: olyannal meg nem talalkoztam, hogy alig 80 centis volt a zuhanycso, es igy kb a mellkasomig ert a zuhanyrozsa. Csodas elmeny volt gugolva zuhanyozni.Masnap reggel gyorsan atkoltoztunk a masik hostelbe, es mentunk felfedezni a varost.


Jott a frappans otlet, hogy bereljunk biciklit, mert az ugy sokkal jobb. Montrealban par honapja vezettek be ezt a jopofa rendszert (http://vimeo.com/4950728). Varosszerte rengeteg bringatarolo van hitelkartyaleolvasoval. Lehuzod a kartyat, es kinyilik egy bringa zarja, amit vihetsz is. A leadas kb ugyanilyen egyszeru. Gyorsan raneztunk az arakra, es azt hittuk micsoda jo uzletet csinalunk. 6 dolcsiert berlunk egy bringat es tekerunk vele majd egesz nap. A bringazas marha jo volt, de mikor hazaertunk, akkor lattunk hogy kicsit felreolvastunk a tarifatablazatot. 6 kanadai dollar helyett 41 amerikait fizettunk fejenkent az 5 orat bringazasert. Baszki, ezert mar cabriot berelhettunk volna...Bejartunk Montreal belvarosat bicajjal, es korbetekertuk a Montreal-i forma1-es palyan. Baromi jo volt, hogy a fel varos ott volt kinn ezen a mesterseges szigeten, es futott, biciklizett, gorkorizott, vagy csak siman setalt. Latszolag nagyon elheto varosnak nezett ki, es rengeteg zold terulete van.


A nagy bringazas utan talaltunk egy nyugdijas klubnak beillo ettermet (Bercy) valahol a varos kulsobb reszen egy igazi szocialista kinezetu haz aljaban. A feeling tiszta balaton parti menza etkezde volt, es rajtunk kivul nem sok huszoneves volt. Ettunk jo kis csigat, es en nem birtam ellenallni a milanoi sertesbordanak. Isteni volt (na jo, inkabb csak hianyzott a rantott hus ize:))!Szombat estere a vegre vart bulizas kovetkezett.


Alapozasnak ment a palinka, majd egy jo kis clubot talaltunk, ahol vegre nem zartak be egykor. Mar egeszen hozzaszoktunk az amerikai arakhoz, igy szinte olyan volt, mint mikor Erdelybe megyunk at, es 200 forintert isszuk a feleseket. 4 kanadai dollar egy tequila-ert nagyon barati volt (Portlandben 5 amerikai dolcsi). Csuszott is az agave le, es kicsit kitomboltuk magunkat.


Vasarnap kis kulturprogramra vett ra minket Szabi, igy mentunk egy-ket muzeumba. Sikerult megnezni a John Lennon emlekkiallitast is, ami egesz jo volt. Nem is birtam ki, hogy ne jatszam el a boci boci tarkat a nagy feher zongoran… Voltunk meg fenn a Montreal kozepen levo hegyen, ahonnan szuper kilatas nyilt a varosra.Sajna gyorsan eltelt ez a 3 es fel nap, igy hetfo delben indulhattunk is vissza. A hazauton mar ovatosabb voltam, es csak yes-sel vagy no-val valaszoltam a financnak. Itt meg komolyabban vettek az ellenorzest, mert a kabszer kereso kutya vegigszimatolt minden kocsit, es a financ meg a taskainkba is belekukkantott. Kb egy oraval a hatar utan a sztradara kivonult a hatarorseg, es rendorseg, es keszitette elo az utzarat. Razzia keszulodott, mert nem biztak abban, hogy minden kis hulye 18 eves amerikai fennakad a vamon.


Vegezetul jojjenek a kepek:



Figyeld a kerekeit! Nem sinen megy...

A kaparossorsjegy kinezetu berlet. Volt belepteto-rendszer, de a tobbnapos berletek ilyen osi formajuak. Hat itt is van meg hova fejlodni!

A masodik hostel, de az elsorol nem mertem kepet csinalni.


Es ilyenkor meg nem is ittam semmit...

Hol a banatban lehetunk?? Feri, ha nem lat 100 emeletes hazakat es New York-i betondzsungelt, egybol elveszti a fonalat.:)






Erre otthon azt mondanak: nincs az elbaszva csak masra lesz jo! Vegul turistalatvanyossag lett...


A hetvenvalahanyas vilagkiallitasra epult gombocske a St Helen szigeten Montreal kozepen


:)

Szabadidopark lett a jo kis forma1es palyabol



Felig lebontott boxutca

Olimpia park: Ha jo a szemed latod a 76-os gyoztes Farago-fele vizilabda csapat tagjait.

es az olimpiai stadion. Erdekes volt, hogy a huzalok a tetot tartottak, es nem az tornyot.


A szoveges reszben emlitett nyugdijas SZOT udolos ebedlo epulete Bercy ettermevel.





A Montreal-i Notre Damne (tenyleg igy hivjak!)


es nappali fenyben...


Boci-boci tarka... Meg a japan turistak is megalltak egy perce, olyan jo voltam!


Montreal-i hegy tetejen




Vhol Montreal utcain

csak egy bizonyitek, hogy kultur helyen is voltam


Nincsenek megjegyzések: