2009. október 12., hétfő

A csalad masik fele latogatoban

A kovetkezo latogatoi csapat a Maki New York-i bazisanal apu meg batyokam Peti volt. Volt ket napom, hogy regeneralodjak a Davidekkal toltott egy het utan, es jott az ujabb kor. Ez volt a leghosszabb kor, mivel a bratyo 3 hetet volt itt.

Mar rutinos vendeglatokent a szokasos esti program jott. Be a Times Sq-re, hadd kapjanak sokkot a tomegtol, es aztan beulni a szokasos krimoba ket sarokra a Times-tol. Sajna a szallassal nem volt szerencsejuk, mert keson jottek, es a szobajukat kiadtak masnak, igy csak vmi gagyiba raktak be apuekat. de valoszinuleg ez volt a legkisebb bajuk, inkabb annak orultek, hogy lattak vegre Makit.:))

Egy ket nap NY utan indultak a road tripre, amihez en idonkent becsatlakoztam (felteve ha elertem a repulot). Bar azert meg belefert egy homarvacsora, ami meg mindig nagy kedvencem bar mar nem fozom olyan surun mint Portlandben. Nana, hogy oket is le kellett fenykepezni a homarokkal, hogy meglegyen az iwiw-es foto.

Aki lemerte vagni a rak ollojarol a gumit,


es aki kevesbe volt bator...:)

Szombat reggel utrakeltunk es a cel Atlantic city es Philadelphia volt. Termeszetesen nem maradhatott ki az outlet meglatogatasa sem. Ha ettol a 2-3 hettol nem ugrott meg az amerikai GDP, akkor semmitol sem fog. Ennyi ruhat mar reg lattam megvasarolni ket ferfitol! De el kell ismerni, hogy itt tenyleg egesz jo aron fel lehetett frissiteni (vagy lecserlni) az ember ruhatarat.
Kesz szerencse volt, hogy akad egy par ilyen outlet varos Philadelphia fele.

A varosnezes masnapra maradt, mert elso este Atlantic citybe mentunk at, ami kb 100 km-re volt Philly-tol. Egy kis leiras, hogy milyen is a hires Atlantic city. Hat Las Vegas utan ket hettel eleg bovlinak tunt. Elso rosszelmeny, hogy fizetos a parkolas, mig Vegas-ban minden kaszino mogott ott van a 6-8 emeletes parkolohaz, es oda all be es addig amig akarsz tok ingyen. Itt is probalkoztak a "testvervaros" hatasat elerni, de itt nem volt annyira szembetuno az egynegyzetmetere juto giccs, es az oriasi pazarlas merteke. Inkabb a kicsinyesseg fogott meg, ami eloszor volt a parkolas, a masik meg hogy nem fogadott el a felkaru rablo 1 dollarost, hanem csak 5-os volt a legkisebb amit beletehettel. Miert van az, hogy Vegas-ban nem derogal az egy dolcsist elfogadni, itt pedig igen? Amugy szallas szempontjabol is joval dragabb Atlantic city, de ez betudhato a New York kozelsegenek, es hogy a Keleti parton van. De hogy ne csak rosszat irjak, itt vegre nyertem is. Par keppel lejjebb lathato is lesz, mit sikerult kiporgetnem. Kaszinobol volt itt is jopar, de emberi leptekkel felmeru szamuak voltak, igy kb 20 nagyobb kaszino volt, es nem 50.


Mikor ezt dobta a gep, elkezdek kicsit gyorsabban verni a szivem, aztan felneztem a nyeremeny mezore, hogy a 3 db 7esert (altalaban a fonyeremeny) szazsoros szorzo jar csak. 25 centes gepen jatszva ez nem olyan nagy cucc, mert 25 dolcsi volt a nyeremeny. Itt ereztem azt, hogy soha tobbet kaszinoban nincs ertelme jatszanom, mert ezen az esten eljatszottam eletem osszes kaszinos szerencsejet. Ime a bizonyitek is ra, ha valaki nem hinne. Azert ez jobban tetszett volna : Jackpot Las Vegasban . Mind a ketto huszonot centes gep volt, csak hat masok a szorzok.:(


Masnap jott a varosnezes Philadelphiaban, ami a fuggetlensegi nyilatkozat varosa. Nagyon melyen nem megyek bele a tortenelmebe (itt olvashatsz rola tobbet: Philadelphia tortenelme), de szamos fontos esemeny itt tortent a Fuggetlensegi haboru idejen, es az orszag kialakulasa kezdeten. Kevesen tudjak, de Washingtont megelozoen ez volt az USA fovarosa, es itt irtak ala a fuggetlensegi nyilatkozatot 1776. julius 4en. Nepessegre az USA egyik legnepesebb varosa 1,5 millios lakossagaval, amihez jon tovabbi 5 millio a kulvarosokkal egyutt. Jo, hogy a tortenelmileg fontos latnivalok nagyjabol egy helyen vannak, es egy fel nap alatt be lehet jarni az osszeset. Gyalogos tavolsagra van a fuggetlensegi nyilatkozat, a liberty bell, az elso bankepuletek, az elso csillagos, kezzel vart zaszlo keszitojenek a haza. Egyedul a konyvtar epulete volt egy kicsit messzebb, de oda mindenkepp el kellett menni, mert ez volt az a hosszu lepcso, ahol Rocky felfutott. Nem remlik? Klikk ide! Rocky korbefutja Philllyt es felfut a lepcson


A varoshaza nagyon jopofan van epitve, mert egy ter kozepen van, ami lenyegeben egy korforgalom, es az epulet nagyon hasonloan nez ki minden oldalrol . Nem teljesen egyforma, de elsore ugy tunt.

A hires Philly cheese steak. Utcai arustol vettuk es szuper finom volt.

Liberty bell: a hires harang, aminek a leghiresebb megkongulasa a fuggetlensegi nyilatkozat kihirdetesekor volt. Most mar itt van kiallitva, de volt egy ido amikor a patriota amcsik hordoztak az orszagban, mint regen a veres kardot a magyarok.

Itt orzik a fuggetlensegi nyilatkozatot

Ez a "kis" papiros a sotetben a nyilatkozat.


Valamelyik bankepulet a regi idokbol.

Ebben a hazban lakott a varrono, Bettsy Ross, aki eloszor rahimezte a csillagokat az amerikai lobogora. A hazat meghagytak az eredeti allapotban, igy szerencsere meg nem epult a helyere felhokarcolo.

A konyvtar epuletei, ahol Rocky felfutott. A blog vegen van a Maki futos video is.:)

Es a konyvtar melletti szobornal muszaj volt fenykepezkedni Balboaval.




Miutan vegigneztuk Philadelphia-t, en jottem vissza a jo kis Megabus-szal New Yorkba, meg apuek indultak a 2000 merfoldes korutjukra. Itt ert egy kis kultursokk, mert ezen a buszon mar van wifi. Kivancsi vagyok mikor tudok majd a volanbuszon wifizni? Bar valoszinuleg addigra, mar nem hinnem hogy fogok busszal menni videkre:) Petiek mentek le DC-be, majd Boston, Niagara vizeses es vegul Cleveland volt a cel. En vegigdolgoztam a hetet, es utana repultem utanuk Clevelandbe, ahol apu unokatestvere Bandi lakik. Egy kis malor tortent pentek este, mert lekestem a szombat reggeli gepet, ugyanis a szulinapi unneplesem kicsit durvabbra sikerult mint terveztem. Ok voltak a bunos kolleginak, akik belevittek rosszba....

Lenyeg a lenyeg, lekestem a reggeli gepet, igy csak a szombat estivel tudtam elrepulni Clevelandbe. Sajnos, amit nagyon sajnalok, hogy kimaradt az amerikai focimeccs, ahova Bandi vett nekunk jegyet, es az elmondasok szerint szuper helyen ultek, es jo volt 80 ezer ember kozott drukkolni a foiskolas csapatoknak. Igy jar, aki azt hiszi, hogy buli utan hajnal negykor fel tud kelni. Tanultam az esetbol! Legkozelebb le sem fekszem:)

Vasarnap a Dietrich team-nek tennivaloja akadt, es egy texas scramble golfversenyen kellett indulnunk. Aki nem lenne jaratos a temaban, annak roviden elmondom mi a lenyeg. Minden utesnel mindenki ut, es a legjobb labdatol folytatjak a jatekot. Bereltunk ket golfkocsit, es Bandi hozott ket rekesz sort, nehogy szomjan halljunk. A kocsi csomagtartojan volt a jeggel teli hutotaska, igy igazi elmeny volt jatszani. A celzoviz jott tett a jatekunknak, mert nem jatszottunk rosszul. A vegso versenyt nem mi nyertunk, de ket lyukon mi jatszottuk a legjobban. Az egyiken raadasul eagle-t utottunk, ami minusz kettot jelent. Azon a lyukon Peti odavarazsolta a labdat a 260 meterre levo greenre, es aztan mar csak egyet kellett putt-olnunk.




Sajnos rovid volt a Cleveland-i latogatasunk, de nagyon koszonjuk Bandinak es a csaladjanak, hogy vendegul lattak minket. Lesz meg foto tobb is, csak azokat meg kell szereznem otthonrol (sajna egy-ketto letorlodott a geprol egy virus miatt).
A Cleveland-i hetvege utan irany volt vissza New Yorkba, de hala istennek sikerult utkozben meg egy outlet-et utba ejteni. Megint kifosztottuk a Tommy Hilfiger boltot, aztan mentunk tovabb Manhattanbe.

Apu meg ket-harom napot itt volt, igy akkora maradt nekik a varosnezes meg a mar emlitett homar fozes otthon. Peti meg kb egy hetet itt csovezett nalam utana, igy volt eleg ideje minden helyet kipipalni a New York Pass-rol. De hogy ne kelljen igazi buli nelkul hazamennie, elvittem hetvegen Bostonba, ahol Szeremy Petinek volt a bucsuhetvegeje. Szerintem legendasra sikeredett, es sikerult egy jo meretu tarsasagot osszeebrudalnia. Jott a New York-i kulonitmeny a Dietrich brothers-szel, Hofival es Ferivel. Meg persze ott volt a Boston-i brigad.

Vegre volt idom elmenni megnezni a hires Red Sox stadiont, a Fenway parkot. Erdekes volt (lehet hogy egy Megasztaros csalos sms jatekkal szavaztak, ha jol emlekszem volt vmi ilyesmi sztori otthon), hogy Amerika ket legnepszerubb sportbarja pont Bostonban van, es egymassal szemben. Kivancsi vagyok mit szolnak ehhez a tobbi kocsmarosok.




Foghij telken levo konyvesbolt. Egesz jo otlet!

A magyar brigad egy-ket kulfoldivel kiegeszitve.

Peti egyik ajandeka. Azt hittem, hogy tuti nem fogja ismerni ez a fura azsiai gyumolcsot, de egybol ravagta, hogy "koszi, hogy vettetek egy durjam-ot". En ugy vettem, hogy ennek a tuskes szarnak biztos fog orulni. A masodik ajandek a dereka korul lathato.:)

A diszkos lanyoknal is nagy sikere volt a koteg 100 dollaros formalo ovcsatnak. A csupa hasznos ajandek a Ferenk, Andi, Ekosz triotol jott.

Hogy is volt Ferenk meg Peti? Ki nem ugral, szar......!! hej-hej!!!

Na jo, azert egyikunk sem volt szomjas:)

Nagyszeru par het volt, amig itt voltatok es sok jo elmenyt szereztem. Remelem nektek szinten jo volt engem latni, meg utazgatni egy kicsit egyutt!

vegul Ekosz felfut Rocky modjara a hires lepcson. A videon nem latszik, de velem egy idoben kb 6-7 masik ember jatszotta ezt el.

Nincsenek megjegyzések: