2010. január 15., péntek

Vegre a West Coast-on - kalandok San Franciscoban

San Francisco szinten kipipalva. Vegre eljutottam Californiaba is! A suru program miatt csak egy gyors latogatasra futotta idombol, de amit kellett/akartam azt meg tudtam nezni. Az egesz latogatasom bo masfel nap volt. Fort Lauderdale-bol szerda este ertem at, es nagyjabol ejfelre ertem be a varos kozpontjaba. San Francisco egy obol nyugati felen terul el, es 7x7 merfold nagysagu (kb 11km), de az egesz metropolis koruloleli az obolt, es ennel sokkal nagyobbnak tunik.
A repterrol eleg jo, gyors, kenyelmes, es nem tul draga vonat visz be San Francisco kozpontjaba (BART – 8 dolcsi/per ut). Az elso dobbenet a sok csoves volt, akiket lattam flangalni a Union Square es kornyeken. Nem volt valami bizalmat kelto az elso benyomas, foleg hogy a taskaimmal a vallamon, es kicsit bolyongva, a hostel utan keresgelve jartam az utcakat. Nagyjabol 5-6 sarkot kellett csak mennem a metrotol, de azert eleg surun nezegettem a hatam moge, mert kicsit kihalt volt a kornyek, es a nem tul biztato alakokat leszamitva tul sok embert nem lattam a kornyeken. Masnap rajottem, hogy masik uton is lehet menne, ami teljesen normalis. Ropke 5-10 perces setaval ott is voltam a USA hostel-ben (link itt), amit Zsofi ajanlott aki par hete itt szallt meg. Koszi meg egyszer a tippet! Ez mar egesz elfogadhato szallas volt. Tiszta, fokent fiatal turistakkal volt tele, benn volt a kozpontban, es sok program volt szervezve a vendegeknek. Arban is marha jo volt: $28/ejszaka egy negyagyas, furdoszobas szobaban. Mivel eleg kesore jart, mar csak egy roved dumalas volt egy ausztral szobatarssal, aztan alvas, hogy idoben elkezdjem a masnapra tervezett nagy varosnezest. A 3 oras idoelteres, es a 6 ora repulse utan mondanom sem kell, hogy siman ment az alvas. A szallasban benne volt, hogy reggeli gyanant mindenki korlatlan mennyisegu palacsintat suthet maganak. Egy jo kis 1000 kalorias reggeli osszeutese utan, mar 8kor a nyakamba vettem a varost.





A vilag egyik legkacskaringosabb utcaja. Kb 10 db 180 fokos kanyar van benne, mire leersz egy haztombot. Ha terkepen keresed, akkor Lombard St vagy csak Google-ben "The Crookedest Street".

Elso allomas a Cable Car allomas volt a Union Sq mellett, es beujjitottam egy napijegyet. Aki ide jon, annak javaslom, hogy vegyen napijegyet (akar tobb napra is), mert a Cable Car-ral egy ut 5 dolcsi, es a buszokkal pedig 2be kerul, igaz utobbi kb 2 oran at ervenyes es hasznalhato jegy, ha kersz “Transfer ticket”-et. A napijegy 13 penz volt. Indulhatott a nagyuzemi fotogyartas!:) A SF-i ut termese 250 kep volt masfel nap alatt. Az Alcatraz borton-sziget mindenkepp a “muszaj” megneznem kategoriaban volt. Mindenki mondta, hogy elore kell foglalni jegyet napokkal, de lehet hogy csak szerencsem volt, de az elso idopontra odamentem, es 10kor mar a hajon szeltem a vizet az Alcatraz, a “Szikla” fele. Ez a kis sziget volt a leghirhedtebb es legkegyetlenebb borton az USA-ban. Mindossze harminc valahany evig mukodott, de olyan szigor es fegyelem volt, hogy csak na! Kulon szenvedest jelenthetett, hogy a varostol mindossze 2 km-re van, ami uszhato tavolsag lenne, HA nem lenne par fokos a viz, nem lenne baromi eros aramlat, lennenek capak a vizben, es nagyon komoly orseg a bortonben. Ezeknek hala gyakorlatilag senki sem szokott meg, de akadt egy szokesi kiserlet, amiben a 3 resztvevo embert sosem talaltak meg. Egyszerubb volt azt mondani, hogy eltuntek a vizben, mint hogy beismerni a tenyt, hogy valakiknek sikerult vegre megszokni. Hires lakoja volt a bortonnek Al Capone a hires gengszter a 30as evekbol, aki adocsalasert vendegeskedett par evett a Sziklaban. Meg hosszasan irhatnek rola, hogy miket mondtak a tura soran, de aki kivancsi erre, az kerdezzen! A panorama tenyleg csodas volt a szigetrol az obolre. Ime a kepek!






Kovetkezo allomas a Fisherman’s Wharf (Halaszok moloja) volt, ahol egy kisebb vidampark, sok etterem, es az oroszlan fokak piheno helye talalhato. Amikor ott voltam, kb 30 foka pihent a szamukra venn tartott stegeken, es elvezte a napsutest. Par foto roluk, majd ettem egy jo kis Clam Chowder-t (tengeri herkenytyus leves – regi kedvenc meg Portland-bol).

Irany a Golden Gate hid! Busszal egesz jol megkozelitheto volt a hid, es mivel sutott a nap, sietni kellett, mert eleg gyorsan valtozik az idojaras SF-ban. A hid meltan az egyik jelkepe San Francisco-nak, mert amikor epult a 20ik szazad elejen, maga volt a vilag egyik mernoki csodaja. Most eltekintek a reszletes leirasrol, de itt megtalalhatjatok. A nagy piros hid kedvenc helye az ongyilkosoknak, mert szinte 100% hogy meghalsz, ha innen leugrasz. Zuhansz min 50 metert; ilyenkor a viz mar szinte betonkent viselkedik, hideg a viz, aramlat stb. Ennek hatasara raktak ki nehany segelykero telefont, hogy mielott atlepnel a korlaton meg hivj fel egy pszichologust, de ketlen hogy hasznalna barki is. :D Fogtam magam, atsetaltam a hid tuloldalara, csinaltam kb 50 kepet, majd irany vissza a buszhoz. Talan ez volt az egyik kedvenc helyem a varosban, kicsit leultem a hid kozepen, bambultam ki a fejembol, es gondolkoztam az elet nagy dolgain. A latvany csodas, remelem vmi atjon a fotokon is, bar az allando kudos ido nem kedvez a jo kepeknek.





Ha segitsegre van szukseged, mielott ugranal.:)

Aki kemeny gyerek, az a hid labanal szorfozik...



Ujabb allomas a Golden Gate park volt. Eddig azt hittem, hogy a Central park New York-ban micsoda csodas hely, de ez a park felulmulta az elkepzeleseimet. Koszonhetoen a rengeteg csapadeknek, es az enyhe eghajlatnak, olyan csodas novenyzet van, hogy az valami csoda. Meg nem lattam varosi parkban olyat, hogy lenne egy 20 meteres vizeses, meg ennyi to, es jarda mellett csordogalo patakok lenne. Tisztara mint egy rendes erdo lenne, de megis a varosban. Vegig is setaltam rajta, egeszen le az ocean partig. Sajna idom elegge fogyott, es lassan a napi program vegehez kozeledtem, mert 4 ora fele jart, es 5kor volt varhato a naplemente.






Okos megoldas. Ha mar van gyerek, meg felnott ivokut, akkor legyen egy a kutyadnak is!
Utcakep valahol Frisco-ban.
A naplementet mindenkepp az Ocean Drive-on akartam megnezni, ami nyugatra nez, es arrol hires, hogy a szorfosok itt lovagoljak meg az orias hullamokat. Ez egy tobb km hosszu homokos tengerpart, igy tokeletes hely egy naplemente megtekintesehez. Persze, ha nem felhos az eg. En azert biztam benne, hogy fogom szepen latni es tok jo kepeim lesznek. Hat sajna nem jott ossze a tervem, de azert jo volt egy 30 meter magas sziklan csucsulve vegignezni. Fotok nem olyan szuperek, mint ami Miamiban keszult mult heten, de sajna ez volt a legtobb, amit ki tudtam hozni a kamerambol.
Cliff house az Ocean drive mellett.


Ezek vmi jo cuccot szivhattak, ha ilyeneket rajzolgatnak a homokba. Amugy jol nezett ki a sziklakrol nezve.:D


Sotetedes utan vart egy regi Bloomington-I haverom, akivel egyutt laktam meg egy eve a koliban, mikor elkezdtem amerikai kalandozasomat. Tolegen, a kazah srac most itt csinalja a Masters diplomajat epiteszetbol, volt egy helyi navigatorom, aki elvitt egy jo kis kocsmaba. Par sort utan elvaltunk, mert meg aznap ejszaka be kellett fejezni egy projektet, melyben egy ormenyorszagi Hyatt hotel terveit keszitettek el vmi palyazatra.
Gondoltam majd a hostelben ugyis lesznek arcok, akik akarnak menni sorozni, vagy kozos programot is szerveznek az ott dolgozok. Sajna utobbit lekestem, es aztan jot egy kis dobbenet. Epp keszultem magam kifujni a szobamban az egesz napos seta utan, mikor vki kopogott. A szomszed szobaban lako sracokat kereste egy fiatal amcsi srac, de veletlen hozzam kopogott be. Egy keveset dumaltunk, de kezdett par mondat utan valami fura lenni. Gondolom eleg sokan tudjatok, hogy San Francisco lakossaga allitolag 30%ban meleg. Nem mintha bajom lenne ezzel; amig engem beken hagynak, addig azt csinalni mindenki, es azzal akivel akar. De mikor elkezd olelgetni es mondja, hogy mennek egy helyi kocsmaba a varos masik vegebe, es tok jo lesz, menjek veluk, akkor inkabb kihatraltam a meghivas elol. Jobb a bekesseg, ekkora kalandra azert nem vagyom, masreszt reggel volt meg par oram repules elott, amit hasznosan, es nem halal komasan az agyban akartam eltolteni. Papirkutya maradtam, es inkabb pihenes volt a progi.
Reggel elso utam a Coit toronyhoz vezetett, ahonnan az ismerosok ajanlasa szerint szuper kilatas nyilik az egesz varosra. Csak par szo a toronyra, mert kezdek elegge belelendulni az irasba. A nagyjabol 150 meter magas tornyot kb 80 eve egy gazdag Coit nevu holgy adomanyabol epitettek. Ujabb fotok tomkelege keszult, majd China town-on at irany vissza a hostelbe, aztan repules at Seattle-be.

Coit tower



A fokas steg a toronybol nezve
Surure sikeredett ez a San Francisco-I latogatas, de amit akartam meg tudtam nezni. Nagyon tetszett a varos, es nem veletlen, hogy az egyik legkedveltebb, es legszebb az orszagban. Kulon jo, amikor az ember nem csak azt latja, hogy tele van epitve egy hely felhokarcolokkal, hanem kordaban tudtak tartani az epitoket. A belvarosban persze van nehany, ami jo is, mert igy osszebb lehet zsufolni a sok a irodat, masreszt jol is nez ki. Ezt a keruletet leszamitva, 2-3 emeletes hazakkal van tele a varos, amik ossze vannak epitve, tehat kert alig van, viszont nincs az a szabvany kinezet mint pl. Angliaban. Tok mas tipusu hazak vannak egymas mellett, igy eleg valtozatosnak tunik a latkep.
Most mar tenyleg elerem lassan a vegso es legtavolabbi uticelomat a turam soran. Kovetkezo allomas Seattle erintesevel Hawaii, azonbelul Waikiki beach less szombattol.

5 megjegyzés:

Örs írta...

nabazz, azt a vízesést én nem láttam :)

Jók lettek a ködös képek a Lombardról

Seattle-t is megnézted vagy csak átszállás?

Tinkmara írta...

Nagyon jó beszámoló. Mint mindig. Egy ismerősünk nemrég költözött SF-ba. Jó volt látni, olvasni róla, merre jár, mit csinál vajon. Munkaügy.

Áki írta...

Koszi mind a kettotoknek!

Seattle-ben voltunk 2szer fel napot. A masodik alkalommal felkerestuk Bruce Lee sirjat is.:D

akos írta...

lesz még bejegyzés, vagy most már várjunk keddig a személyes beszámolóig?????

Áki írta...

A valtozatossag kedveert megint repteren csovezek, de most Becsben. Mindjart megy fel a Hawaii elmenybeszamolo es a kepek, nyugi!