2009. április 13., hétfő

Washington DC

Washington teljesen mas varos volt, mind amikben eddig voltam. Nekem sokkal europaiabbnak tunt, azzal hogy nem volt tulzsufolt, voltak regi stilusu epuletek, es nem csak felhokarcolok voltak. A belvaros eleg tisztanak tunt, es rengeteg volt a parkos resz. Mas ami feltunt, hogy a fel varos haborus emlekmuvekbol all. Polgarhaboru, a ket vilaghaboru, a koreai-, es a vietnami haboru, es mindegyiknek megvan a sajat kis emlekparkja, vagy eppen monumentalis nagysagu emlekmuve. Husvet kornyeken viragoznak a cseresznyefak, amiket a japanoktol kaptak valami apropora, ha jol emlekszem a vilaghaborut megelozoen. Azota marcius vegen van a Cherry Bloosom Festival, sokfele rendezvennyel. Ennek az utolso hetvegeje volt most, de annyira nem is jartunk utana, hogy mit lehetne csinalni. Mi inkabb varostneztunk, es nem viragkoteszetet tanultunk.
Hogy is kerultem oda: itt a nagypentek volt a szunnap, de csak a tozsdeken, igy gondoltam a hosszu hetveget ki kell hasznalni. Sajna a tobbi magyar ismerosnek nem volt szabadnap a pentek, igy csak Ferivel vagtunk neki az utnak. Elottem egy 10 oras kocsiut allt, ami nagyjabol 900 km-es volt. Szerencsere a kocsim jol vizsgazott, es nem hagyott cserben. Sot meg nagyon jo kis fogyasztast produkalt.
Meg az indulas elott beszeltem a Lloyds-os HR-es novel, igy eleg jo hangulatban vagtam neki az utnak. Igy a 6 oras egyeduli kocsikazas New Yorkig gyorsan eltelt. Nagyjabol ejjel fel kettore meg is erkeztem Queens-be Ferihez. Ket ora alvas utan megint kocsiba, es irany DC. Szerencsenkre nem volt dugo sehol sem, igy eleg hamar leertunk.
A szallassal oriasi szerencsenk volt, bar elsore nem igy fogtam fel. Direkt felhivtam 2 nappal korabban az urget, hogy foglaljunk-e parkolot a hostelben pentekre, mert maceras az utcan parkolni. A, dehogy, ugyis lesz hely! Nana, hogy nem volt, de meg akarta magyarazni a csoka, hogy jojjek vissza ketorankent, es alljak arrebb a kocsival. Persze, igy szeretek varostnezni.
Vegul csak este 8ra mentunk vissza, ami jo huzasnak bizonyult. Az eredeti 10 agyas szoba betelt, es mondta, hogy ha nem banjuk, akkor egy masik helyen, kb 2 sarokra, van egy apartmanjuk, ami ket agyas. Siman belementunk, es amint latjatok, egesz jol jartunk vele. 2 agy, egy kandallo. Eleg dizajnos is volt, mert minden fekete meg feher szinu volt.
Penteken nagy szerencsenk volt az idovel, mert vegig sutott a nap es 15-20 fok lehetett. Elso utunk a Feher hazhoz vezetett, amit oszinten megmondva kicsit nagyobbnak kepzeltunk. Nem mintha nem ferne el benne az Obama csalad, de az ember azert megiscsak azt gondolja, hogy a vilag legnagyobb hatalmu embere, talan egy oriasi palotaban lakik. Na mindegy!






A feher haziko
Lattunk guantanamos tuntetoket, akik ilyen szep rabruhaban, es csuklyaban alltak ott neman. A rengeteg turista meg fotozta oket. Akad ilyen tunteto is, aki szimplan csak a katonakat akarta visszahivni Irakbol.






A feher hazat korbejartuk, majd folytattuk utunkat az Arlington temetobe. Ez a kozponttol nem messze van a Potomac folyo tulpartjan egy domboldalban (vagyis egy marha nagy parkban). Olyan, mint a filmekben, hogy feher sirkovek, tokeletesen egyvonalban elhelyezve, ameddig csak a szem ellat. Itt van a Kennedy sir is, ami az utikonyv szerint a leglatogatotabb sirhely az USA-ban. Nekem a szepen rendezett kornyeken kivul a legjobban a varosra valo kilatas tetszett. Washingtonban van egy olyan rendelet, hogy a Washington monument-nel (a magas obeliszk) tilos magasabb epuletet felhuzni. Ezert is nagyon konnyen atlathato a belvaros. Szep, tagas, nem ugy mint a tobbi amikben eddig voltam.

Majdnem mint a Hortobagy-hid:)

A Kennedy sir, es az Arlington-i katonai temeto.


A feszitos kep nem maradhatott ki.

Washington Monument

es a Capitoleum
Estere johetett a beharangozott unneples, ami elott gondoltuk, hogy eszunk valami kulonlegeset. Hallottuk, hogy az etiop ettermek jok DC-ben, es ha szeretjuk a kulonlegessegeket, akkor menjunk oda. Hat mi odamentunk, de a savanyu palacsinta, es a ket szemelyes talkent felszolgaltalt harom kis kupac hus, es az 5-6 elobb emlitett savanyu palacsinta nem igazan jott be.
Pentek estet utana szorakozohely utan kutatva toltottuk, es egy jo kis dizsiben kotottunk ki. Az unneples megvolt, es az elozo napi 2 ora alvas miatt, nem randaliroztunk sokaig.

Szombatra hagytuk a sok setalos programot, mert verge nem kellett a kocsi miatt aggodni. Bejartuk a National Mall-t, ami a egy 2-3 km hosszan elterulo 2-300 meter szeles park. Ez osszekoti a Lincoln Memorialt a Capitoliummal, es a ket oldalan muzeumok, meg a mar korabban emlitett haborus emlekmuvek vannak. A fu most kicsit ki volt kopva, de ennek ellenere rengeteg ember volt kinn. Gyerekek jatszottak, sarkanyt eregettek, rengetegen futottak, kutyat setaltattak, szoval igazi tarsasagi elet zajlott a Mall-ban.

A New York-I betondzsungelben lako Feri is megzakkant a sok zold latvanyatol:

A Union Station kivulrol es belulrol.

A fekete-feher, elcserelt hostel szoba 40 dollarert fejenkent egy estere. Nem rossz uzlet...

A haborus emlekmuvek:
1. Vietnam-i haborue: a konyyben az osszes elesett katona nevevel.

es a falra is felvesve





Ez nem haborus, de emlekmu: Lincolt Memorial:



2. Koreai haboru-e
Washington Monument
4. Masodik vilaghaborue:

A New York-i gyerek megint jatszik...

Capitoleum (ujra)

Vegul a magyar a nagykovetseg:



Sajnos gyorsan eltelt a hetvege, es vasarnap reggel indulhattunk haza. Egy program maradt csak hatra, hogy megkeressuk kis hazank nagykovetseget. Nem volt egy puccos epulet, de a celnak biztos megfelel. Gyors fotok, aztan ujra nekivagtunk a 900 kilometernek.

New York-ig nem igazan volt fennakadas, de onnantol megtapasztaltam milyen lenne, ha kocsival koltoznek at NY-ba. Hat amikor 6 sav all egyszerre, az nem tul funky. Sajnos New Yorktol mazr egyedul folytattam az utam, es nagyon nem akarodzott a 6 ora vezetesnek nekivagni. De a lenyeg, hogy epsegben letudtam az utat, bar valoszinuleg legkozelebb nem fogok egyedul vezetni, mert a vege mar nagyon kemeny volt.
A Washington-I utat sem bantam meg, sot nagyon is tetszett. Mar megvan az ujabb uticel is, de majd mindent a maga idejeben.

4 megjegyzés:

Örs írta...

Jó a subwayes piknikezös kép a "nem szabad piknikezni" temetönél:)
Na meg a többi is

akos írta...

Még pár óra és indulunk Máki-földre!!!! :)
Remélem, mi is felkerülünk majd a Mákiblogra pár kép erejéig :)
Kb. másfél nap és koccintunk!

Áki írta...

Gyertek csak, Maki-fold tart karokkal var!
Lassan megyek megvenni a szar-vizizu legnagyobb kiszereleses amerikai soriket.

Juhizs írta...

Ákos, tudod, kis ország - nagy Parlament,
nagy ország - kis Fehér Ház,
így van ez... vannak népek, akik tudják, hogy mi az a rongyrázás... erre születni kell :-)